Híres szülöttek / Lenzsér István, fafaragó művész

Lenzsér István, fafaragó művészLenzsér István, fafaragó művész

Lenzsér István a községben élő fafaragó művész volt. 1911-ben Sárváron született, ahol az édesapjának asztalosüzeme volt, gyermekként itt szerette meg a fát. Szülei nem akarták, sőt tiltották, hogy asztalos legyen, ezért taníttatták. Azonban a  fa szeretete végigkísérte életét szabadidejében mindig faragott és nyugdíjba vonulása után tudott igazán élni a hobbijának. Úgy vélte; "a friss forgács illata semmihez sem hasonlítható". Házassága révén került Bögötre, amikor feleségül vette a bögöti Kiss Ferenc földbirtokos egyik lányát;  Kiss Franciskát.

A fát a hagyományos faragási technikával vésővel alakította. Munkáiban használt motívumokat elsősorban a népi művészetből merítette, és népi berendezéseket készített; szeretett székeket, asztalokat, polcokat sublótokat, bölcsőket készíteni. Készített egy különleges italkocsit is Rockenbauer Pál rendelésére. Képei kézi faragás, intarzia és égetés technikával készültek. Mindent maga tervezett és rajzolt meg. A 4 egyforma szék sem lett soha pontosan egyforma. Szerényen és mély alázattal alkotott, kiállításainak megnyitóján, melyeket soha nem kezdeményezett mindig szerényen húzódott  meg.
Az egyedi faragásai mellett restaurálással is foglalkozott, díjazás nélkül restaurálta többek között a bögöti templom szobrait és képeit, de sok Sárváron és térségében található templom szobrai őrzik még keze munkáját. Részt vett rendszeresen a Velemi képzőművészeti táborokban alkotóként.
Életének utolsó 13 évét Vasváron az Újlaki utcában töltötte, ahol kis műhelyében még 90 év felett is fáradhatatlanul alkotott.
A művész önmaga faragta meg díszes fejfáját és síremlékét. Kívánsága szerint Bögötön, szeretett felesége mellett nyugszik.
 

« Vissza az előző oldalra!

Sárvár Térsége Többcélú Kistérségi Társulás - Magyar